Úvod Akční nabídka nOVÉ naKUP maso domů Kontakt Zelená linka: 800 100 795
Recepty pro Vás

Vážení zákazníci,

protože si vážíme Vašeho zájmu o naši nabídku "Nakup maso domů", přpravili jsme pro Vás nové akce v podobě receptů či nápadů na víkendové vaření. Budeme Vás pravidelně informovat o našich akčních nabídkách.


Boloňské špagety | Halušky s Oravskou slaninou a zelím | Špenátové gnocchi | Segedínský guláš | Kachna se zelím | Rizoto s kuřecím masem | Vepřo, knedlo, zelo | Špenát s bramborovým knedlíkem a masem

Boloňské špagety

4 porce, doba přípravy 30 minut

Ingredience

Dovezeme

  • 500g špagety
  • 400g rajčata loupaná - celá
  • 500 mleté maso

Doma musíte mít

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, cukr, pepř, tymián, bazalka, oregano

Postup

  1. Špagety uvaříme podle návodu na obalu al dente.
  2. Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kostičky. Vše pak spolu přidáme do rozehřátého oleje a na mírném plameni postupně opékáme dozlatova. Nespěcháme.
  3. Přidáme mleté maso a postupně jej také opékáme dozlatova. Všechny větší kousky drtíme vařečkou
  4. Přidáme drcená rajčata, promícháme a ochutíme kořením a bylinkami. Dusíme asi 10 až 15 minut do mírného zhoustnutí omáčky.
  5. Scezené špagety přidáme k omáčce, promícháme a podle potřeby povolíme trochou vody z těstovin. Podáváme s parmazánem

TIP!

Zdobit můžeme bohatou hrstí obraných lístků čerstvé bazalky.

nahoru


Halušky s Oravskou slaninou a zelím

6 porcí

Ingredience

Dovezeme

  • 1kg halušky
  • 500g kyselé zelí
  • 500g Oravská slanina

Doma musíte mít

  • Sádlo a sůl

Postup

  1. Větší hrnec s vodou si předem přivedeme k varu. Oravskou slaninu nakrájíme na kostičky, zelí scedíme a překrájíme. V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme slaninu a opečeme dorůžova. Vmícháme zelí a podusíme do změknutí.
  2. Halušky vaříme jen krátce, dokud nevyplavou na povrch. Podáváme se zelím a s oravskou slaninou dohromady.

nahoru


Špenátové gnocchi

6 porcí, 40 minut

Ingredience

Dovezeme

  • 450g mražený špenát
  • 1kg gnocchi
  • 200g smetana

Doma musíte mít

  • máslo
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • oregano

Postup

  1. Gnocchi uvařte podle návodu na obalu.
  2. V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla a opečte na něm 4–5 stroužků česneku pokrájených na plátky.
  3. Přidejte mražený špenát a nechte úplně povolit.
  4. Promíchejte, osolte a zalijte smetanou na vaření. Nechte zhoustnout, dosolte, přimíchejte 2 lžíce strouhaného parmazánu a spojte s noky. Ozdobte oreganem.

nahoru


Segedínský guláš

4-6 porcí, 60 mimut

Ingredience

Dovezeme

  • 700g vepřové plecko
  • 500g zelí
  • 1x domácí houskový knedlík

Doma musíte mít

  • 250g zakysaná smetana
  • sladká mletá paprika
  • bobkový list
  • kmín
  • sádlo
  • sůl a pepř

Postup

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelí scedíme a několikrát nožem překrojíme. Maso osolíme a opepříme
  2. V kastrolu rozpálíme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Ihned přidáme maso a necháme jej zatáhnout dozlatova. Zaprášíme paprikou, krátce promícháme a ihned podlijeme vodou.
  3. Přidáme zelí, kmín a bobkový list a takto pomalu dusíme asi hodinu a půl, dokud není maso úplně měkké. Na konci guláš odstavíme a vmícháme do něj zakysanou smetanu. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí. Ihned podáváme s domácím houskovým knedlíkem.

TIP!

Běžnou sladkou papriku můžeme s úspěchem obměnit za papriku uzenou nebo pikantní

nahoru


Kachna se zelím

4-6 porcí, 120 minut

Ingredience

Dovezeme

  • 1 kachna 2200g
  • 1 kg kysaného zelí 2x500g
  • li
  • 2 x domácí houskový knedlík

Doma musíte mít

  • 10 dkg anglické slaniny
  • cibuli
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • sůl
  • kmín

Postup

  1. Do pekáče vložíme osolenou kachnu prsíčky dolů a pokmínujeme. Přilejeme vodu, kachnu zakryjeme horním víkem pekáče a vložíme do trouby. Pečeme při 200°C, průběžně kachnu poléváme výpekem, případně čistou vodou.
  2. Po cca 1 hod. kachnu v pekáči otočíme na záda a pečeme dál (zaklopenou). Kachnu dál průběžně kontrolujeme a poléváme. Po další hodině kachnu odklopíme, otočíme zpět na prsa a dopékáme už odkrytou, tak abychom získali křupavou kůži.
  3. Příprava zelí: Kysané zelí dáme do hrnce, přidáme cca 3 dcl vody, pod pokličkou vaříme do měkka. Voda v zelí se musí téměř úplně odvařit. Do takto připraveného zelí přidáme zásmažku, kterou jsme si mezitím připravili.
  4. Zásmažka: Na pánvi v oleji necháme osmažit drobné kostky anglické slaniny, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a ještě chvíli opékáme.
  5. Zalejeme vodou, promícháváme a provařujeme asi 5 minut. Získanou zásmažku pak přidáme do zelí. Máme v podstatě hotovo, v pařáku ohřejeme houskové knedlíky a můžeme servírovat.

nahoru


Rizoto s kuřecím masem

4-6 porcí, 60 minut

Ingredience

Dovezeme

  • 400g rýže
  • 500g kuřecího masa
  • 350g hrášek
  • 250g eidam

Doma musíte mít

  • 350ml vody nebo drůbežího vývaru
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě.
  2. Kuřecí prsa pokrájíme na nudličky, osolíme, přidáme mrkev. Maso orestujeme na rozpuštěném másle. Zalijeme trochou vody a necháme 10 minut dusit.
  3. Ke směsi přidáme rýži, kousek másla, hrášek, špetku soli a pepře a necháme prohřát
  4. Zeleninové rizoto s kuřecím masem posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme

TIP!

V létě si rizoto osvěžíme čerstvě nasekanými bylinkami těsně před dokončením. Eidam můžeme nahradit aromatickou goudou nebo čedarem.

nahoru


Vepřo, knedlo, zelo

6 porcí, 180 minut

Ingredience

Dovezeme

  • 1,25Kg vepřová krkovice
  • 2x domácí houskový knedlík
  • 1 kg zelí 2x500g

Doma musíte mít

  • 1 mletý kmín
  • 4-6 stroužky česneku
  • 2 vetší cibule
  • 100g sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř

Ingredience na zelí: (sůl, 3 lžíce sádla 2- 3 cibule, 200g slaniny, kmín, cukr, sůl na dochucen, hladká mouka na zaprášení)

Postup

  1. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Cibuli nasekejte najemno a rozprostřete ji do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte sádlo, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny.
  2. Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Sádlo rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte cibuli. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
  3. Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte. Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.

nahoru


Špenát s bramborovým knedlíkem a masem

5 porcí, 100 minut

Ingredience

Dovezeme

  • 900 g mraženého špenátu
  • 1kg vepřová pečeně
  • 2x domácí bramborový knedlík

Doma musíte mít

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • mletý černý pepř

Pečeně : (4 stroužky česneku, 1 cibule, 150 g másla, celý kmín, sůl, mletý černý pepř slunečnicový olej)

Postup

  1. Začneme s přípravou masa. Maso očistíme a ze všech stran ho osolíme a opepříme. Připravíme si pekáč, kde budeme maso péct. Maso nejprve ze všech stran osmažíme na pánvi, aby se zatáhlo. Vložíme jej do pekáče a ochutíme kmínem.
  2. Na pánvi osmažíme dozlatova na hrubo nakrájenou cibuli a jakmile bude mít pěknou barvu, přidáme česnek. Hotovou směs vložíme k masu.
  3. Maso podlijeme trochou vody a dáme péct i s pokličkou do předehřáté trouby. Pečeme na 190°C asi hodinu pod pokličkou. Po 30 minutách maso otočíme a podlijeme vodou. Po hodině pečení poklici sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut. Hotovou šťávu z masa ochutíme máslem.
  4. Na rozpálené pánvi osmažíme na jemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme rozmrazený špenát a promícháme. Špenát ochutíme solí, pepřem a česnekem. Smetanu smícháme s moukou a přidáme ji do špenátu. Promícháme a ještě krátce vaříme.
  5. Aby bylo jídlo dokonalé, připravíme si ještě smaženou cibulku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Knedlíky ohřejeme nad párou a podáváme se špenátem, na plátky nakrájeným masem a smaženou cibulkou

nahoru